tirsdag den 25. november 2014

Museumsoplevelse og det digitale

Statens Museum for Kunst

Hintme.dk - billeder med tilhørende hashtags og opfordring til dialog og deling af synspunkter, materiale, spørgsmål mv. Projektet lever ganske godt op til Olga Dysthes tanker om en dialogisk tilgang fra publikationen her: Børn - kunst - kultur - i en hverdag der du'r - Kap 2.: Side 14 Olga Dysthe, Perspektiver på dialogbasert undervisning.

Hun skriver bl.a.:
"Dialogbasert undervisning kombinerer ‘indre dialog’ (den enkeltes møte med verket, teksten, fagstoffet) og ‘ytre dialog’ (interaksjon mellom elever og underviser og mellom elevene). Det legges vekt på å gi elevene mulighet for å lære og skape mening gjennom møtet med andres ‘stemmer’ (med elever og undervisers viten, synspunkter, opplevelser)."

Museumsselfies er åbenbart en ny hot genre, hvor man kan iscenesætte sig selv som kulturel: En gennemgang her af nogle eksempler Museumselfie - fra  martinsmuseumsblog.wordpress.com - der er ret underholdende ting imellem og links til sjove blogs og billeder. SMK er også selv ude med en artikel om det samme.

En anden vinkel på det at sætte sig selv i scene med kunsten, er at man interagerer aktivt med den og derigennem måske også får mere forhold til den.

Det er i hvertfald tanken bag projektet VanGoYourself.com - som handler om at genskabe museumsbilleder med sine venner og uploade dem til sitet. Sitet trækker på billeder som museerne stiller til rådighed - ligesom Hintme.dk iøvrigt.


Se hvad Statens Museum for Kunst tilbyder til fri download og bearbejdelse: Værker til fri download.


Malik og Carl har allerede leget med nogle af billeder og fået sammenstillet klassisk kulturarv med moderne hårdtslående reklamevirkelighed:


 Martinus Rørbye, Arrestbygningen ved råd- og domhuset, 1831. 47,5x63 cm. KMS206 - 

Obs. Skal vi ikke have det billede lagt på hintme.dk - se hvad der ligger af kommentarer på forhånd: #arrestkbh




 Frederik Vermehren (1823-1910), En jysk fårehyrde på heden, 1855. 59,5x80 cm. kms1496



 Johan Thomas Lundbye, Sjællandsk landskab. Åben egn i det nordlige Sjælland, 1842. 94,5x127,5 cm. KMS402



Christen Købke (1810-48), Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836. 106,5x161,5. KMS844

Andet:
Der findes et utal af apps hvor man kan sætte munde ind og tale igennem. Det kunne man også gøre ved værker - lade personerne fortælle hvordan de har det f.eks.

Og her viser Tricia Fuglestad hvordan man selv kan hoppe ind i kunsten med appen superimpose.

Pic Collage kunne også være sjov at have med på museum...

"Snapchat har forvandlet mig til et hysterisk monster"

Kronik fra Politiken af Louise Elly Meyer

Snapchat har forvandlet mig til et hysterisk monster

"Hej, jeg hedder Louise. Jeg er 22 år gammel, og jeg glor så meget på kameraet i min iPhone, at jeg ikke ænser verden omkring mig. Jeg bekymrer mig om, hvor længe der går, før folk svarer mig på Snapchat med et billede, og om jeg tager mig godt ud på de udklip af min hverdag, jeg sender til nær og fjer. I stedet for, ja, at være nærværende og rent faktisk hilse på folk, jeg møder."

torsdag den 6. november 2014

Skapos.dk - site for pædagostuderende om skabende arbejde

Et site, det er værd at holde øje med ser det ud til. Intensionen er i hvert fald rigtig god:

"SKAPOS handler om skabende processer og samarbejde.
Det er et univers af undervisningsforløb og erfaring til studerende på pædagoguddannelsen, færdiguddannede pædagoger og andre professionelle, der arbejder i praksisfeltet og som søger ny inspiration indenfor det skabende og æstetiske element."

www.skapos.dk

lørdag den 31. maj 2014

"Unges liv er styret af Facebook"

"Unges liv er styret af Facebook. Vores værd er blevet til at måle og veje". Det er overskriften på en 16-årigs tanker om facebook-tyranni.

"Alle, jeg kender, er online. Facebook er det største sociale fællesskab, jeg som ung overhovedet kan melde mig ud af.
Jeg begynder at blive bange for det, for jeg har set, hvad det gør ved folk. Jeg har følt det på egen krop. Jeg har set folk sælge ud og simpelthen gøre alt, hvad de kan, for at opnå et ekstra 'synes godt om'-klik. 

Læs hele indlægget i Politiken her: "http://pol.dk/1950183

torsdag den 29. maj 2014

Fotowalk - erfaringsopsamling

Indlægget her vil prøve at samle nogle af de erfaringer, vi gjorde os på 4. semester med at gå en fotowalk i fællesskab og "udstille" den på Instagram. Vi er blevet klogere, hvad man kan få ud af at tage på sådan en tur og også på hvordan Instagram kan bruges som værkstøj i institutionskontekst. Bl.a. kom vi frem til, at det kan være en god idé at arbejde med én fælles brugerkonto på Instagram - men mere om det i det følgende.

Rammen for vores fotowalk
Vi aftalte på forhånd, at vi ville skaffe os indtryk og skabe udtryk - og endelig ville vi sætte os aftryk. Og at vi også ville have øje på andres udtryk - og det fik vi rig lejlighed til. Ellers satte vi ikke nogen rammer - "fri leg". En fandt på hashtagget fotowalkMKD, som man kunne bruge, hvis man ville dele på Instagram - og det ville de fleste. Dermed var vi så også i færd med at udstille fra begyndelsen af.



At vise sine Instagram-billeder andre steder - på blogs, hjemmesider mv.
Hvis man vil lave et udtræk af en instagramkonto/hashtag på en blog, hjemmeside eller lignende (som ses i menuen til højre på bloggen her i kolonneopstilling eller herunder som slideshow kan man bruge snapwidget - som er gratis og meget brugervenlig.




(Hvis man som i ovenstående slideshow, vil selektere på hashtag og ikke brugerkonto, skal man bare lade være med at skrive brugernavnet i formularen).

Fotowalk og kort - en anden udstillings/fortælleform
Det kunne også være værd at udforske, hvad man kunne få ud af at forbinde en fotowalk med et tilpasset googlemap. Herunder er et indledende forsøg - det nående vi dog ikke at eksperimentere med i undervisningen. og derfor er vores billeder ikke på kortet.

Til gengæld er der tilføjet film og billeder, der uddyber stedernes historie - foretaget ved hurtige google-søgninger.



Man kan godt arbejde kollektivt på et kort som denne - der kan nemlig tilføjes flere "ejere" - ligesom kortet også kan gøres redigerbart for alle. Kortet kan også gøres privat.

Direkte link til kortet: https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zXym5T0JVBSE.kdy2WXEIj3MA

mandag den 19. maj 2014

Livet set gennem de hjemløses kameralinse

Livet set gennem de hjemløses kameralinse Kronik af Bibi Agger - faglig leder og souschef i projekt UDENFOR og Sven Johannesen -  kommunikationsmedarbejder i projekt UDENFOR.

mandag den 7. april 2014

BUPL's Børn&Unge: Tema om digitale institutioner

Tema om digitale institutioner I Børn&Unge - hent det også som pdf.fil her.

Materialet præsenteres således: "Smartphone, iPads og sociale medier. De pædagogiske muligheder er uendelige, men teknologien må ikke bruges ukritisk.

Desværre rammer det digitale boom skævt på grund af økonomi, pædagogers manglende tekniske kompetencer og fraværet af en overordnet politisk strategi."

onsdag den 12. marts 2014

Fotoapps til smartphone (og ipad)

Anbefalinger:

Fotoredigering:
Snapseed anbefales af Walker for brugervenlighed og funktioner. Politikens anmelder er enig - se her: Test Foto-apps får os til at skyde løs: Én app er suveræn



Billedbearbejdning og billeddeling: 
Herunder bidrager Rasmus med apps fra sin Samsung. Jeg kan tilføje PicCollage til samlingen (se tidligere indlæg om Pic collage Digital collage på tablets og smartphone.).

























PicsART får god omtale her: Kraftfuld billedbehandling og billedfortællinger til elevernes smartsphones




Kritisk vinkler på iPads og børn

Giv ikke børn tablets & iPads - "Børns hukommelse ødelægges af iPads, pc'er og smartphones mener den tyske neurobiolog Manfred Spitzer." Artikel fra Optikerforeningen.

Tak for tippet til Ulrik.

Selvsamme forening har denne artikel Forældre skal sige nej til børns digitale forbrug

fredag den 28. februar 2014

Overførsel af foto til træ



På tip fra Rasmus. En anden studerende, Mette, med fortid i Panduro, havde eksperimenteret sig frem til at Panduros limlak med blå mærkat, var bedst til formålet. Teknikken bliver ofte kaldt "sampling" hvis man vil søge videre selv. Pinterest kan være et godt sted at prøve.

Hvornår er det i orden at tage billeder - kan magien forsvinde?

Et link til en relevant artikel fra et luciaoptog i en børnehave, der bliver fotodokumenteret i stor stil. Er det ok?
http://www.b.dk/kommentarer/og-saadan-mistede-vi-magien »Den seriøsitet og indlevelse, som børnene udviser, bliver mødt med en hjerteskærende mangel på respekt, og jeg undskylder i tankerne på alle voksnes vegne.« af Adam Ruben.

Tak for tippet til Mads


onsdag den 12. februar 2014

Selfie-genrer og analyse

Bent Fausing leverer endnu en artikel om fotografiske selvportrætter i de sociale medier - selfies - og smider en række undergenrer ind på banen: Usien og felfien m.fl.

Læs hans artikel: Selfier ændrer verden

Og den der kom før - også fra Kommunikationsforum: Selfies og jagten på anerkendelse.

Der er flere henvisninger efter artiklen - en af dem er denne til www.makingselfiesmakingself.com

Artikel om funktionsnedsættelse og sociale medier

"- Sosiale medier kan for noen funksjonshemmede være en vei ut av isolasjonen. Men det er ikke gitt at man utvikler ekte vennskap på nett. Du kan ikke gi noen en klem på en datamaskin, sier samfunnsforsker Lars Grue. Vi har møtt fire personer med funksjonsnedsettelser som alle er ivrige brukere av sosiale medier. Noen bruker det mest sosialt, andre til å påvirke politikk og holdninger."

Link til artikel Superbloggeren fra handicapnytt.no - og superbloggeren blog finder her dysfunksjonell.no

torsdag den 30. januar 2014

Fotoudstilling der skal skubbe til unges opfattelser af handicap og lyst

På sitet ligelyst.dk kan man læse om en fotografiske udstilling, der "sætter fokus på den mangfoldige seksualitet og den mangfoldige krop." Den kan ses rundt omkring på landets gymnasier i løbet af foråret 2014. 

Fotograferne er efter min mening smukke - og der er hårdt brug for billeder af mangfoldige kroppe i et ensrettet mediebillede. Ligelyst.dk skal arbejde med seksualoplysning til handicappede. Det er et to-årigt projekt og nok værd at holde øje med. Læs mere her.

onsdag den 22. januar 2014

Mangfoldighed i børne-TV

TV-Glad har produceret serien Glad i luften, hvor en studievært fra TV-Glad tester steders legeegnethed sammen med børn. Programoversigt her:

Danske Handicaporganisationer beskriver samarbejdet således:

"Glad i luften" - Børne TV i verdensklasse "TV-Glad har produceret 15 programmer til DRs Ramasjang børnekanal. Det er børne-tv i verdensklasse, som sætter inklusion på dagsordenen i børnehøjde. 

Glad i Luften er en ny programserie med 15 programmer produceret af Glad Production i samarbejde med DR Ramasjang. Programmerne er fyldt med humor, leg og poetiske øjeblikke.

Glad i luften er resultatet af et enestående samarbejde mellem DR Ramasjang og TV-Glad, verdens første TV-station for og med udviklingshæmmede." (http://www.handicap.dk/nyheder/2012/glad-i-luften-boerne-tv-i-verdensklasse)

Se programmerne her - de er virkelig ret fine.

Og DR's Ramasjang-kanal har mere mangfoldighed til de små seere. Serien Perle har en pige med Downs syndrom som hovedperson - og stemmen lægges selvfølgelig på af en der kan gøre arbejdet ordentligt. Se herunder en produktion fra TV-Glad om hvordan det er at lægge stemmer til serien:



Og også kanalen for de lidt større tænker i mangfoldighed. Min datter er vild med serien Unik, hvor man følger børn med anderledes liv. Se mere her hvor man kan høre om baggrunden for serien og se afsnittene - der er mange forskellige børn i centrum, nogen er handicappede andre er specielle på andre områder. Og her, hvor man kan sende sin egen historie.

Specialside på Ultra for børn med syns og/hørehandicap.

Og så stødte jeg på siden handifikation.dk/, som har som formål at "holde et vågent øje med, hvordan mennesker med handicaps bliver fremstillet i film og fjernsyn. Det er der flere gode grunde til… " Det ser ud som om det er et par år siden den sidst blev opdateret. Måske man skulle opfordre webmasteren til at tage tråden op igen. Det er et væsentligt arbejde.

Inklusion i folkeskolen - TV-program fra TV-Glad

Super godt TV-program fra TV-Glad om inklusion i folkeskolen.

Der er både plads til humor og anderledes formidlingsformer - et dilemmastykke f.eks.- og så debat og tanker fra handicappede med erfaringer og holdninger og psykolog Henrik Skoulund.


Seksualitet - en ret? En pædagogisk opgave? Tegnet film

Seksualitet - er det en menneskeret for alle? Skal pædagogen hjælpe mennesker med deres seksualitet?

Se filmen herunder lavet af en gruppe fra 5. semester og få sat gang i tankerne.

Se samtidig et fint bud på en anderledes måde at formidle et fagligt stof på:

mandag den 20. januar 2014

Barn som fortællende filminstruktør - skøn film

the Scared is scared from Bianca Giaever on Vimeo.


Filmen er hentet fra videoportalen Vimeo (yotubes lidt fiksere fætter). Fra en side med en challenge der netop gik (går?) på at lave børn være filminstruktører.

Vimeo har også en videoskole med meget materiale. Og en musicstore med både gratis og betalingsmusik til underlægning.

lørdag den 18. januar 2014

Kontaktkunst - samskabelse i grupper og i kontakt med verden omkring

DR's kunstklub har eksperimenteret med et projekt, de kalder Kontaktkunst - og de er ved vist at være klar igen  Der er rigtig mange interessante perspektiver i det som kunne inspirere også i forhold til pædagogisk arbejde med at udtrykke sig. Der er en del fotografiske og dokumentariske udfordringer.

Se de to publikationer de efterfølgende har lavet og læs mere om konceptet herunder -  direkte link: Kontaktkunst 1 og 2 på ISUU. Følg Kunstklubben på Facebook




mandag den 13. januar 2014

Ressourcer om medieleg, dokumentarfilm mm. Visual Remarks og ZipZap

Lars Henningsen har gennem flere år været engageret i medieleg og fortællekultur praktisk såvel som teoretisk. Udover at være underviser på pædagoguddannelsen arbejder han med dokumentarfilm og giver bl.a. af den vej fine indblik i børns legekultur - i børns øjenhøjde og med deres aktive deltagelse/medskabelse. I Klaus Thestrups Det eksperimenterende fællesskab kan man læse meget mere om Henningsen indgang til og arbejde med medieleg.



TV-sport og en reklame from Visual Remarks on Vimeo.

Filmen herover følges af denne information "Børn deltog som medskabende dokumentarister i et omfattende projektforløb i SFO Risskov. Det fælles spørgsmål var: ’Hvad leger børn i SFO?’ Børnegrupperne bidrog aktivt i fx at skabe film om de lege, som er en vigtig del af livet i SFOen. De førte ofte kamera og mikrofon, og tilrettelagte beretninger skiftede med mere spontane og situationistiske bidrag."

Se nærmere på nogle af de mange materialer som Lars Henningsen (m.fl.) tilgængeliggør på sitene Visual Remarks på adressen www.visualremarks.dk/ og ZIPZAP video på www.zipzap.dk. Dertil kan man se en stor portion af Visual Remarks film på Visual Remarks Vimeo-kanal. Gå på opdagelse - det er gode oplevelser i vente!

Og så lige en film til: "Fisken i hængekøjen og andre tegnefilm" om børns animationer af deres egne fortællinger kan jeg slet ikke stå for (den er fra 1999, men stadig frisk). Det er som om man gennem filmen bliver trukket lige med ind i en sanselig medoplevelse af børnenes leg og fantasiuniverser.


Fisken i hængekøjen og andre tegnefilm from Visual Remarks on Vimeo.