torsdag den 20. december 2012

Kulturfortælling og medborgerskab gennem foto og levende billeder i stor interaktiv collage

Indlægget her handler om et musumsprojekt på Københavns Museum, som er interessant at spejle sig i for pædagogisk praksis i forhold til selvfortælling og selvforståelse i et kulturelt og narrativt perspektiv. Og ikke mindst i en digital sammenhæng er projektet interessant, fordi det er de digitale teknikker, der gør det let at indbyde mange til at være med til at skabe og fortælle historier om os selv og vores kultur.

Museerne er bl.a, sat i verden for at indsamle og formidle tiden gennem dens genstande og billeder- for at give os alle mulighed for at prøve at forstå og reflektere over os selv i relation til fortid og samtid.


Men er det en særlig særlig samfundsinstitution, der skal have patent på at fortælle den historie?

Det synes museerne ikke selv, ikke længere i hvertfald.


Outreach - brugerinddragelse
Efter de store fortællingers død - groft sagt - har man fået øje på, at der kan være mange sandheder, mange fortællinger, alt efter hvilket perspektiv man fortæller fra. Og derfor er museerne også blevet opsatte på at inddrage almindelige borgere i at indsamle spor fra tiden og dermed også være med til at fortælle hvem vi er. Man har simpelthen brug for flere og andre blikke.

Og samtidig er der også et medborgskabsperpektiv i det, man ønsker at involvere borgerne i at deltage - ja, der er også dannelses- og læringstænkning i det.
Og spørgsmålet er om ikke også vi ikke også efterhånden i en digital deltagerkultur simpelthen forventer at kunne deltage og interagere, hvis vi skal engagere os i noget?

Herunder videoer fra museets youtube-afspilningsliste fra et Nørrebroprojekt - her fortæller alt fra unge fyre, en hjemløs og en bankdirektør i en stor video-collage:



Jeg synes personligt denne afspilningsliste er ret skøn, fordi den får mig til at tænke at youtube jo i forvejen også er en slags museum, hvor revl og krat kan komme til orde. Og hvor let det faktisk er i dette medie at kuratere (dvs. udvælge og sammensætte) mangfoldige fortællinger gennem dels selv at lave videoer, men også gennem at lave afspilningslister, hvor man sammensætter indhold fra mange forskellige kilder.

Se også samme Nørrebro-projekts billedsamling.

Et eksempel på arbejdet med borgerinddragelse og mangfoldighed i kulturfortælling, kan man altså finde her på Københavns Museum. Det hele indgår i deres projekt med Væggen - den store interaktive skærm, som står opstillet i byrummet til fri afbenyttelse. Væggen fungerer som en stor digital interaktiv collage over byen og konstrueret med henblik på at gøre det let for alle at deltage i både at se men også at producere materiale.

Se den i aktion her:


Læs mere om medborgerskabsaspektet her: "Københavns Museum er et rum for aktivt medborgerskab. Museet tilstræber at inddrage københavnerne i indsamling og formidling af den lokale kulturarv. Siden september 2011 har museet derfor været med i projektet ‘Museer og kulturinstitutioner som rum for medborgerskab’."

Som en del af projektet blev 8 sydhavnere i begyndelsen af året  sat til at indsamle deres forskellige bud på hvad Sydhavn er gennem fotografi.
Se her hvordan medarbejderne og deres vinkler beskrives - (ligner de alligevel ikke lidt hinanden, hmmm)

Og i parantes bemærket her til sidst - det er da et museum, der er med på beatet - de anvender her flashmobs i deres helt konkret brugerinddragende formidling - den ligger naturligvis også på deres youtube-kanal:


tirsdag den 18. december 2012

Præsentationer - Powerpoint, Prezi mm.

PowerPoint-genrer: hvilken type er du? af Mads-Peter Eusebius Jakobsen. Er du tysker, Stalin eller designer-zen - artikel med nogle hovedtyper af præsentationer at spejle sig i - og udvikle sig udfra.

Dødsårsag: Powerpoint - udpegning af faremomenter ved powerpoints i (fancy?) lille præsentation

Powerpoint online-kurser

Og så kan man jo prøver om præsentationsprogrammet Prezi er noget for en. Det er i hvertfald imponerende dynamisk de første par gange man ser det. Se dette tidligere indlæg om Prezi.

Ipad? Så kan man prøve Keynote:


Keynote for the iPad -- powered by ehow

fredag den 7. december 2012

Digitalt dukketeater - og helt traditionelt



De to app's Puppet Pals og Sock Puppets er sjove at lege dukketeater med. Man optager både figurerenes bevægelser og sine egne lyde/stemmer live. Man kan vælge mellem forskellige dukker - f.eks. eventyrfigurer. De fås begge i gratis versioner. Puppet Pals får dog en ekstra dimension, hvis man betaler 19 kr. - for så kan man nemlig selv bruge sine egne fotos som baggrund og figurer.

Måske bliver man inspireret til at lave sine egne sokkedukker og dukketeater forestillinger på helt traditionel vis. Så kan man med fordel filme sin forestilling med iPaden eller med webkamera – for der kan man kan vende kameraet mod sig selv og dermed se sine dukker optræde forfra, mens man filmer.

Se også denne artikel af Steen Søndergaard At lave dukkefilm

Inspiration til det kan man selvfølgelig også finde på youtube - prøv f.eks. at se denne dejlige - og langsomme - film med Muppet show mesteren Jim Henson:



(Bonus info - Elisabeth ved meget om at lave dukker og bruge dem i forestillinger).

Artikler om børn og det digitale

Nyt nummer af Asterisk fra DPU, som kan læses på nettet: Skal vi skærme børnene? Generation touch.

Med artikler om bl.a. brugen af iPads. Frank er med!

Læs det her

Og har I set UCC magasinet om det digitale? Ligeledes med kendte folk: UCC Magasin Tema: Digitalisering - også lige til at læse.

Og så tager vi lige en artikel om Medieleg med - med udgangspunkt i Klaus Thestrups forskning.

Og Nul til fjorten - tema-nummer om It i daginstitutionen - se her. Indholdsfortegnelse - bl.a. en artikel af Frank og Steen Søndergaard.

Et par af artiklerne artiklerne er tilgængelige - se herunder:
"iPad'en er idag en integreret del af vores pædagogiske praksis" (om erfaringerne med iPads i en daginstitution i Odder, hvor man besluttede at købe iPads til skolebørnene).

Den digitale daginstitution – år 2015? 2020? – eller 2013?

onsdag den 5. december 2012

Mangler du musik til din produktion?

Supergod webside med royalty-free underlægningsmusik

Jeg er faldet over denne side http://freeplaymusic.com

- Virkelig en god side, med meget varierede muligheder - og med en god søgemaskine

torsdag den 29. november 2012

Film - og animation - i børnehaven

Jeres undervisere var på seminar i filmhuset i dag og høre om hvad filminstituttet tilbyder til børnehaverne. Det var rigtig interessant. I kan selv se på deres hjemmeside, hvad det er de har gang i: Børnehaver.

De arbejder helt parallelt med os på MKD, bare set ud fra et filmperspektiv - grundtanken er at vi må ruste børnene til at begå sig i en medie/digital-kultur ved at tage det op i den pædagogiske dagligdag.
Og dertil, at det faktisk tilbyder strålende værktøjer i forhold til de pædagogiske arbejdsopgaver.

Se også deres materialer til download: Pædagogiske materialer.

Og så blev vi introduceret til deres online animationsprogram: Plug et webcamera i din pc (eller brug det indbyggede, hvis du har et) og ind på programmets hjemmeside. Det er gratis og let tilgængeligt - og jo, der er også begrænsninger, men prøv det af. (Hjemme hos mig tager det godt nok lang tid at loade det...)

Skønhed - Fotomaraton e12 og ne12







Magt - Fotomaraton e12 og ne12

 




 
 
 


Verden er i farver - Fotomaraton e12 ne12

 




Den lille detalje - Fotomaraton e12 ne12


 
 
 



Abstrakte fotografier - Fotomaraton e12 og ne12





mandag den 26. november 2012

Har du set en neonorange ko? Sær kunst gennem film

"Die Neonorangene Kuh", ECU 2008 Experimental Film Category from ecu2009 on Vimeo.

Se hele filmen her Hvorfor er filmen interessant for os? Her er det handlinger, der er en slags kunstværk og som kommer til at eksistere for andre ved at være blevet dokumenteret. Medier - filmen - kan fastholde momentet.

QR-kode street art



Filmen er fundet på rebelart.net - et anbefalelsesværdigt sted at finde eksempler på kunst i det offentlige rum.

Se også billedsøgning på QR streetart

tirsdag den 20. november 2012

Stedbaserede apps - til fangelege, skattejagter mv. i det fri

Det er noget af en jungle at forsøge at orientere sig i udbuddet af muligheder på det mobile område.

Derfor er det også dejlig, når man støder på steder, der hjælper kvalificeret.
Først EMU -  Mobiler, GPS og kort

Apps i undervisningen er også en fin hjælp. Her jeg har fundet flere ting - for større børn og unge. Her et udpluk af hvad der linkes til og skrives om af stedbaserede apps:

WOOP app - spil og lege i naturen - Fast foot - fangeleg med GPS og flere indlæg på GPS og geocatching.

Det er Esbjerg kommune, der står bag. De driver også Skole it Esbjerg, hvor man også kan finde interessant ting.

Smartphones i skoven - QR-koder

Et undervisningsforløb, hvor QR-koder bruges til at lave multimediale opgaver - se på www.skoveniskolen.dk - læs også ideer til brug af QR-koder her på bloggen. (Dette indlæg ligger også på VNT-bloggen)

fredag den 16. november 2012

Wall people - kollektiv udsmykning - kæmpe muroplagstavle/udstillingsvæg

Kollektivt udtryk i det offentlige rum - Læs om hvad Wallpeople handler om her.

Og se det her - den nederste er fra 2011, hvor projektet var centreret mod foto. I 2012 bliver det bredt ud til alle udtryk.




Hvordan ser socialpædagogik ud? Konkurrence

Hvordan ser socialpædagogik ud udtrykt i billeder?

Afleveringsfristen er den 29. februar.

Someone Once Told Me - fotografisk projekt



Større kollaborativt projekt - Kan du huske noget nogen engang sagde til dig?

Foto-street art



Videoen fandt jeg her www.obeymagazine.nl/ruimtelijk-ontwerp/streetart/foto-street-art/ - tjek selv alle de super fede billeder af fotografi i byrummet.

Det kunne se ud som om fotografiet kan tilføje street-arten noget helt særligt i forhold til at skabe opsigtsvækkende illusioner. Det skal vi da lege med!

torsdag den 25. oktober 2012

UDFORDRING - LIGE NU!!! Foto-streetart - afl. fredag 26.10!!

DR's kunstklub skriver i dag:

"24-timers opgave: Lav street-art ved hjælp af småt legetøj

Ugens opgave er en udfordring givet af deltagerne til Public Service-festivalen Prix Europa, hvor dette OPGAVEKNUSER-projekt også er nomineret i Online-kategorien.
Onsdag præsenterede vi projektet for resten af Europa og bad dem udfordre projektet ved at stille en opgave til danskerne, som vi ville forsøge at få løst i størst mulig omfang i løbet af torsdagen.

Fredag vil vi præsentere Jeres geniale løsninger for de kloge europæiske Public Service-stationer.

Så I har med andre ord 24 timer - frem til fredag morgen kl. 8.

Opgaven lyder: Lav noget street-art ved hjælp af småt legetøj. Tag noget lego, en barbie-dukke, en G.I. Joe eller noget andet legetøj. Placer legetøjet i det offentlige rum som et stykke street-art, der enten ændrer betydningen af stedet eller betydningen af legetøjet.

Fotografer dit bud og lad eventuelt værket stå til glæde for andre."

Se hvor du kan uploade foto mm. her på Kunstklubbens side

tirsdag den 23. oktober 2012

DE VANDT!!!!!!!!!!!!!!!!!! WOOOOOWWWWWWW!

LOKAL SENSATION! Elisabeths børn har vundet filmkonkurrencen og en tur i fílmoptagelsesvognen! Tillykke til Kaptajn Danmark og Nukeman! Det var fortjent!

Se den her på Store Nørd - og like på youtube! 688 visninger indtil nu!

Historiefortælling i app's

My Story - Book Maker for Kids til iPad - ca. 13 kr.


God app?
Ja, jeg har afprøvet den med min datter på 4 år (som nu er 5 og stadig vil synes den er god).

Man kan udover at tegne også indspille lyd til sine "bogsider", tage fotos med app'en selv og trække sine egne eksisterende fotos og lignende ind. Der er med andre gode muligheder for at lave sine helt egne audiovisuelle billedbøger, hvor ens tegninger, man selv og ens venner, stuen, legetøjet mv. kan få liv og deles med andre.

Og her en rosenrød demonstration:



Scribble-press (ca. 19 kr.) er også en lav-din-egen-billedbogs-app til iPad. Den henvender sig til lidt ældre børn end My story gør. Man kan tegne, stemple, bruge egne fotos og anvende præfabrikerede elementer. Den er engelsksproget - men man kan sagtens skrive sine bøger på dansk...

Der er faktisk en god pointe i de tilhørende bog-skabeloner: De kan hjælpe den usikre i gang - og det vil nogen nok have lyst til inden de laver deres helt egen bog fra en tom skabelon. Man kan få sin bog i biblioteket på nettet - Scribble-press gør opmærksom på at mindre børn skal have en voksen til at godkende det først omend det vil være ret svært at kontrollere.

God app? Ja, det synes jeg den lader til at være, og den vil særlig egne sig til børn i fritidshjem/SFO og klub og ikke mindst til skoleområdet.



Endnu en historiefortællings-app - StoryKit (gratis) - præsenteres herunder:



Jeg har fundet den på en amerikansk side om digital historiefortælling - https://sites.google.com/site/digitalstorytellingwiththeipad/app-tutorials.

I StoryKit kan indsætte fotos - tegne - men ikke på sine fotos - og man kan indtale lyd. Dog ser man ikke billedet, men en mikrofon, mens man optager. Historierne kan deles ved, at man uploader til Storykits server og så får man et link til en visning af historien på PC. Modsat hvad de siger i filmen her, så er der faktisk lyd på i browseren, hvis man ser det i på en almindelig PC, der kan afspille Flash. Historien har bogpræg på iPad'en. I browseren ses siderne ved siden af hinanden.

Endnu en kort introduktion til en billed/lyd app: Sonic Pics (ca. 19 kr.) Find flere links på hjemmesiden. Sonic Pics er meget simpel at anvende og f.eks. anvendelig, hvis man vil indtale historier til fotos.




Pictello (billed/lyd) - herunder - skal vi have afprøvet. Producenten henvender sig til specialområdet. Det er dog væsentligt at bemærke at den koster 125 kr.! Skriv en kommentar, hvis du kender den!



Se vores board på Pinterest med Digital kreativitet - apps mm., hvor vi samler apps - langt fra alle er afprøvet. Kommenter endelig også på Pinterest.

mandag den 22. oktober 2012

Stomp alt! Lettilgængelige lyd-apps



MadPad - en god inspirationsfilm, synes jeg. Det er da en fremragende idé sådan at afsøge noget for lyd og så siden spille videre med den. Børn kunne måske også finde på at at lave deres egen humanbeatbox-lydarkiv, hvor alle afleverer en eller flere lyde og så spille løs.
Søger lige - og ja, det er der selvfølgelig allerede nogle seje fyre der har gjort:

 

Jeg har købt app'en og leget lidt med den - begge børn på 5 og 11 synes den var sjov. Det gjorde jeg også. Der er muligheder for mange projekter. Den gør det let (for let?) at dele på nettet med andre og man kan lege videre med andres.

Herunder i Singing Fingers er der nogle af det samme på spil - men her er der farver og form med i billedet. Den er gratis og sjov at udforske - måske ikke mindst i forhold til at arbejde og lege med sammenhænge mellem lyd- og farvetoner - lyd og bevægelser osv. De lyde, der kommer ud af har lidt klang af en anden planet.



Hvis du tester nogle af disse apps eller kender nogle, der ligner, så læg en kommentar.


mandag den 8. oktober 2012

Børn laver selv action-film


Helt lokal nyhed: Elisabeths sønner vil bare vinde et besøg hos Store Nørd, derfor har de lavet denne her action film. Super godt gået! Tjek Store Nørd ud - et tv-program for børn, der kan sætte lidt af hvert i gang.

tirsdag den 2. oktober 2012

Foto-inspiration på nettet og telefonen

Se ideer i denne guide: A Guide to Online Inspiration for Writers, Photographers and Designers

På 1. semester talte vi lidt om Instagram, som er en smartphone-app og et socialt foto-medie, hvor man kan dele sine billeder med andre man kender og følger og samtidig kan emne-tagge via # (hashtags) i kommentarer, derved få sit billede grupperet sammen med andre billeder med samme emne-hashtag. Instagram er nok særligt kendt for sine filterværktøjer og kvadratiske format - som kan få næsten alle motiver til at se stemningsfulde og delikate ud.

Skriv en kommentar, hvis du har et bud på god fotoinspiration.

mandag den 1. oktober 2012

Videndeling på nettet - tutorials

Importeret fra VNT-bloggen:

Nettet i det hele taget og youtube er en fantastisk vidensbank - ikke mindst i forhold til praktiske teknikker, hvor det kan være svært at læse sig frem til, hvordan man skal gøre noget. Man har brug for at se det, se det langsomt og få det forklaret.

Og det vil mange rigtig gerne; formidle noget de kan og hjælpe andre.

Hvad driver mon dem, der laver tutorials. Hvorfor bruge tid på det? Nogle bud kunne være:
For at dele sin glæde og interesse for emnet med andre
  • For at hjælpe andre - og måske glæde sig over den feedback man får. Fordi det føles meningsfuldt.
  • Måske fordi man selv har oplevet at blive hjulpet af en tutorial - og altså på sin vis betaler tilbage - eller måske oplever man at man er en del af en videndelende kultur, hvor det er helt naturligt, at man bidrager.
  • Måske fordi man er stolt af at kunne noget og glad viser det frem
  • Eller måske synes man, at man er god til at forklare noget, at man har pædagogisk sans.
  • Eller som nogen også formulerer, at de gennem deres tutorials øver sig på at blive bedre til at lave dem og derfor også efterlyser konstruktiv kritik - man kunne sige, at man træner sin pædagogiske/kommunikative evner.
Hvis man først har fundet ud af hvordan man filmer og uploader til youtube er det også hurtigt gjort. I mange af disse videoer er der heller ikke kælet for detaljerne - det er ren og skær formidling af et emne.

Summasummarum - der er hjælp og inspiration at hente i uudtømmelige mængder, men også perspektiver i selv at deltage med kaste sig ind i at formidle. Og endelig er der pædagogiske perspektiver i at understøtte børn og andre brugere i at dele deres viden med andre.

torsdag den 27. september 2012

Fotobearbejdning - klip, tegn, mal, remix etc. - helt analogt...

SERGEI SVIATCHENKO er kunstner og bruger fotos på inspirerende vis.
Prøv engang at se nærmere på hans projekter herunder. For ud over han selv laver fotocollager, laver han også workshop bl.a. med børn.

Dejligt at vi har helt analoge sakse, lim etc. på banen her - det kan minde os om at medieleg og -arbejde behøver jo ikke at begrænse sig til skærme og print på papir.
Se f.eks. disse børns portrætcollager - de er imponerende fede efter min mening..

I filmen herunder tager skolebørn fotografiske portrætter og laver vilde collager, der ender som vægudsmykning i stor skala.



(Særlig fra 2.20 begynder der at ske noget) - filmen er i øvrigt også interessant som dokumentation af et projekt...

Se her for mere info om opbygningen af projektet.

Se billeder fra en workshop han har lavet i Randers, hvor man ser unge mennesker i gang med at bearbejde fotos af dem selv.

Herunder laver Mr. Cool himself foto-collager i modesammenhæng:



fredag den 21. september 2012

Digital trivsel - udsatte børn og unge - bog og gratis seminar

"Digital Trivsel – i arbejdet med udsatte børn og unge Den 9. oktober 2012 udkommer Center for Digital Pædagogik med bogen Digital Trivsel – i arbejdet med børn og unge. Heri deler vi vores viden, erfaringer og holdninger fra blandt andet skolebesøg, Cyberhus.dk samt projekter som Mobiler Mod Mobning og Det Digitale Spejl. Det er kort fortalt en bog, der omfavner de etiske og pædagogiske problemstillinger, der er i arbejdet med udsatte børn og unges færden på nettet."

Fra Center for digtal pædagogik - se mere her og læs om det gratis seminar!

lørdag den 18. august 2012

Internet og Youtube - snøft, hvor rørende

Engang greb man sin hårbørste og sang løs med sine veninder, når man hørte en god sang. Men hvorfor nøjes med synge i en børste, hvis man kan lave sangen selv og lægger den på youtube.

Herunder har Gotye været inde og stykke en ny sang sammen af nogle af de mange coverversioner af hans sang, som lå på youtube. Og det er da helt rørende at se alle de mennesker, der på forskellig vis har levet sig ind i sangen, samlet i et youtube-orkester, de ikke selv ved de er med i.



Jeg stødte på historien hos Booooooom!, hvor der også linkes til Kutiman herunder, som Gotye har været inspireret af - de her film får altså mig til at elske internettet og alle mennesker, der kaster sig ud på det lidt ekstra.



Og endnu en beslægtet sag - inbflat.net - her er det bare een selv, der spiller på alle enkeltpersonerne, som deltager i projektet. Det er altså også en fin oplevelse. Se mere i et tidligere indlæg her.

Læg gerne en kommentar med et link, hvis du kender til lignende projekter.

torsdag den 9. august 2012

FIlmfestival for børn - med medieakademi!

Relevant pressemeddelelse:

"BUSTER, Københavns Internationale Filmfestival for Børn og Unge, afholdes den 13.-23. september 2012. Udover at se film kan alle børn og unge i år gå på opdagelse i medieproduktionens verden, når festivalen prøver kræfter med digitale medier.

Udover at have en lang række kort-, dokumentar- og premierefilm på programmet har BUSTER i år opstartet et nyt initiativ, BUSTER's Medieakademi.

Medieakademiet skal indsamle viden og udvikle tiltag, som skal være med til at udvikle børn og unges kreativitet og give dem redskaber til at producere film og medier.

Der er tale om computerspil, apps, dokumentarisme, animation, lydproduktion og meget mere, som børn og unge lærer at producere på en række af BUSTER's medie- og filmworkshops.

Læs mere om Medieakademiet på buster.dk

BUSTER viser i år omkring 120 film, som giver et indblik i andre kulturer, både herhjemme og i resten af verden. Festivalen gør en dyd ud af at møde sit publikum i øjenhøjde med historier skildret ud fra børn og unges synsvinkel.
"
Fra Børnekulturportalen: http://www.boernekultur.dk/dk/nyheder/nyhed/artikel/buster-proever-kraefter-med-digitale-medier/

fredag den 15. juni 2012

Fotokonkurrence - bevægelse

Hvordan tager man et godt billede af bevægelse? Prøv selv eller se hvad andre har gjort i det åbne galleri i tilknytning til konkurrencen på http://www.tigercamera.com./

Frist: Juli 15, 2012 - Man kan deltage med 3 billeder og vinde en tur til New York eller få sit foto en fotobog - måske.

torsdag den 7. juni 2012

Fotoprojekt - livsdokumentation - deltag...

Hvordan ser en uges liv ud set gennem søgeren - for en, der er 1 år gammel? 2 år? 3 , 4, 5, 6, 7 ...88, 89, 90 og op til 100 år?

Besøg the100 - 100 mennesker mellem 1 og 100 år (bagmandens hjemmeside er her - der kan man finde flere sjove projekter)

Igen fundet gennem Photojojo (tilmeld jer deres nyhedsbrev her, det er en guldgrube af gode fotoideer)

tirsdag den 8. maj 2012

QR koder - hvad kunne man lave af sjov med dem?

QR står for quick response - og det er betegnende. I samme øjeblik man scanner koden med sin smartphone eller ipad (med gratis app's), så får man adgang til indhold - som kan være ren tekst, et direkte link til en youtube film eller andet. Man kan med andre ord give - og få - multimedieale oplevelser og information, hvorsomhelst bare gennem den lille grafiske kode. Og det bedste er, at det er helt og aldeles ukompliceret at lave koderne selv.

QR Stuff | Fremtidslaboratoriet - og en anden forklaring
Her kan man lave koden www.qrstuff.com/ - den kan føre til links, til youtubefilm, til tekststykker osv. Man kan gøre det mange steder - flere links her: Hvordan man laver en QR-kode selv. En guide.

Og hvad kunne man finde på: Små fortællinger i bygningen... Gåder... Gaver.... Opgaver....
Her en idé til en skattejagt også fra Fremtidslaboratoriet. Det kan man også gøre via geocaching.

Og her ideer til motion gennem koder - fra Tryghedsgruppen. Og til billedkunst.

Og hvordan scanner man dem - se her.

Hilsen en, der lige har bestilt en Iphone

Scoop.it - lav digitalt magasin - med andres indhold...

Saml på indhold, der interesserer dig og få det sat pænt op - inviter andre til at se med. Fremtidslabotatoriet skriver lidt mere om det her.

søndag den 6. maj 2012

Foto - portræt-inspiration

God inspiration til portrætter: 10-ways-to-take-stunning-portraits og 10 ideer til

Og selvportrætter - tips til et 365-portrætprojekt fra photojojo som også linker til The Shoe Project - måske fortæller vores sko en masse om os? Og hvad med at tage fat i mange andre motiver end lige ansigtet, når man portrætterer.

Og så en mere utraditionel form for portræt"fotografi" - tøm dine lommer på kopimaskinen og smid ansigtet ind over: www.faceyourpockets.com

tirsdag den 1. maj 2012

mandag den 30. april 2012

Fotoinspiration

Mon ikke interessen for fotografi er i rivende vækst i øjeblikket pga. smartphones? Nettet flyder ihvertfald over med inspiration til projekter både af kunstnerisk og af legende karakter.

Et sted at finde inspiration er hos Photojojo. De står bag bloggen welovephoneography.com/ og så leverer de på addressen photojojo.com, nyhedsbreve med masser af inspiration og DIY - altså Do It Yourself- anvisninger  på ting og projekter, man selv kan lave. Her er det ikke alt, der er relateret til mobil-fotografi. Mange af deres DIY'er får man (ihvertfald jeg) lyst til at afprøve.

F.eks. disse her: En underholdende foto-skattejagt, foto-bryde-isen-lege, at lave en bog med fotobaggrunde, man kan tegne videre på. Eller deres tips til et 365-fotoprojekt - altså et billede om dagen.

De tre næste projekter er også fundet gennem photojojo - som er rigtig gode til at linke videre til dem de er blevet inspireret af:

What do you want to do before you die? Livdrømme dokumenteret gennem et hendøende medie - Polaroid. Projektet kunne godt inspirere til lignende dokumentationsfoto-med-noter-under-fælles-overskrift-projekter, der kunne give rigtig god mening i praksis. Også uden Polaroid.



InsideOut - Mangfoldighed i gaderne - super fedt globalt kunstprojekt! Og inspirerende for pædagogiske forløb. Se selv:



Et tidligere indlæg om deltagelse/kollaboration/participation fra vores egen blog.

Help-portrait - umiddelbart ret amerikansk velgørenhedskoncept, men der er spændende aspekter i det. Det handler om ikke "at tage et portræt", men give det - som en hjælpende hånd. De lægger vægt på de relationer, der kan opstå og det syn den portrætterede kan få på sig selv.



Kender du steder med god inspiration, så læg gerne en kommentar eller send en mail.

torsdag den 26. april 2012

Handicap og IT

Find information på Handicap og IT, hvorfra nedenstående film kommer.



En film om hvordan man har stor glæde af Skype og Youtube på en døgninstitution for børn og unge med autisme og nedtsat funktionsevne.

Og så en kortere udgave:





Se også deres youtubekanal.

Og så er man vist klar til at komme i gang med at gøre en forskel - begynd her.

Og lidt mere argumentation fra Teknologi og handicap - pointen er: Kom i gang med at afprøve de sociale medier nu. Citat fra interview med engelsk rådgiver:

"Vi fagpersoner har pligt til at engagere os i alle tænkelige sociale medier, og mens vi gør det tænke over, hvordan vi kan udnytte mulighederne, så de kommer til at gavne de mennesker, vi arbejder med. For hvis vi ikke selv har erfaring med det, hvordan skal vi så kunne støtte vores elever? Vores egen brug af sociale medier opbygger et personligt læringsnetværk, som vi kan trække på i forhold til at finde ideer, eksempler og inspiration, vi kan støtte os til i vores arbejde. Sociale medier er mit primære redskab til at fastholde mit netværk og få nye ideer fra kolleger. (...)"

Facebook - flere virkeligheder

søndag den 22. april 2012

Fotoprojekter med mulighed for deltagelse

De er ret inspirerende, synes jeg, projekter som stiller en opgave og som er er åbne for deltagelse - og som samler og udstiller en masse bud på løsninger. Nogle steder bliver det kaldt for kollaborative projekter. Mon ikke mange børn fra SFO og klub f.eks. ville synes det var sjovt og udfordrende at deltage i projekter under fælles overskrift på tværs af institutioner og landsdele - eller lande?

Outside my window - Internationalt projekt som opfordrer alle til at indsende et foto af deres udsigt: "We strive to create an international network through which people trade photos and emails about where they live, and make new friends around the world. This network helps people see the world as other people see it - the first step toward understanding and friendship."

Og et remake-projekt -  ideen er at genskabe et kendt billede. Og lidt i samme stil er dearphotograph.com, som udover at byde på spændende billeder også er rørende læsning om betydningsfulde hændelser og relationer i menneskers liv.

Og så er der jo DR's kunstklub-projekter - se tidligere indlæg her.

søndag den 25. marts 2012

Billedmanipulation

Her links til to sider, hvor man kan se ekempler på hvad der kan lade sig gøre i et billedbehandlingsprogram: Eksempler på billedmanipulation, 40 eksempler fra webdesignerdepot.com og 25 GIMP videotutorials

Fejlfinding i billedmanipulation: Photoshopdisasters. Her kan man også få et indblik i hvor meget der manipuleres med billeder og et godt grin over, hvor meget det indimellem kikser for tryllekunstnerne.

Og så en tilføjelse:
Vi så i dag i undervisningen et eksempel på adbusting, der satte fokus på manipulation af kroppe i reklamerne. Prøv at søge videre på adbusting eller culturejam - det er nogle spændende begreber. Man kan nærmest tale om aktivistisk krigsførelse på det visuelle plan med bl.a. humor som våben og talent for at tviste budskaber. På vntbloggen, kan man også se mere af den slags.

Og selvfølgelig er der også blogs, der er viet til den slags, F.eks.: REBEL:ART (med den lokkende beskrivelse: REBEL:ART ist das internationale Medium und Netzwerk für Culture Jammer & Adbuster, Hacktivisten & Net Aktivisten, Street Artists & Street Vandalen, Post-Dadaisten & Retro-Neoisten, notorische Nervensägen & subversive Störenfriede.)

torsdag den 22. marts 2012

Kvindelig muslimsk blogger fortæller

Se en lille film her hvor hun fortæller om hvordan hun har arbejdet med sin blog og hvilke reaktioner og følger den har fået. Bloggen eksisterer ikke længere.

Fotoopgaver - løs opgaver og kom med på udstilling

En af fotoopgaverne i vores fotomaraton er taget fra DR's kunstklub - og det kan man sende ind og måske få med på udstilling:

"DK Hverdagsritualer - dit foto skal OGSÅ med på udstilling!: DR Kunstklub indsamler stadigvæk fotos af dine hverdagsritualer. De bedste billeder kommer med i en bog og kommer på vandreudstilling sammen med Copenhagen Photo Festivals billeder fra Nørrebro. Du kan nå at være med frem til den 31. marts."

DR's kunsklub har mange projekter, hvor man kan øse opgaver og sende ind - og de er faktisk ret interessante (synes jeg...) Se selv hvad I synes her Projekt: Opgaveknuser

torsdag den 15. marts 2012

Musikblogs - musik-enthusiaster med indflydelse

Bloggere er de seneste år blevet en væsentlig faktor i forhold til udbredelsen af ny musik. Hvis man er interesseret i fænomenet kan man lytte til P6 Beats program Klik, som støver blogs mv. igennem for at finde det musik, der rykker i tiden. Programmet har et panel af bl.a. bloggere, der tipper dem. Programmet udvælger også en ugens blog, som de "reblogger" fra - det har f.eks. været Regnsky og Börneblogger.

Nummeret herunder havde Eva Laksø fra Regnsky anbefalet:


Klik anbefaler disse sites som samler numre ind fra musikblogs: www.wearehunted.com, elbo.ws, hypemachine.com

fredag den 2. marts 2012

Billedfortælling - Christoph Niemann

Meget herlig billedfortælling fra Christoph Niemann lavet af fotografier med små øjne på - om kampen med skidt og rod i hverdagen - The Haunted Household

Meget primitivt lavet og meget effektfuldt. Det kunne både gøres direkte på udprint eller i et billedbehandlingsprogram. Og fortællingen kunne jo handle om hvad som helst.
Mon ikke både vuggestuebørn og børnehavebørn ville synes, det var fantastisk at omfortrylle hverdagen på lignende måder?

mandag den 27. februar 2012

fredag den 17. februar 2012

Skærm på beskostning af bevægelse?

Børn trænger til mindre skærm og mere aktivitet - Skærmaktivitet hos unge fra et sundhedsperspektiv.

Artikel fra norske Barnevakten - gode råd om børn og medier - som beskæftiger sig med børn og medier og gerne med en kritisk vinkel, som er fin at have med i arbejdet med at skabe sig et nuanceret holdning til den digitale virkelighed  De har et nyhedsbrev, man kan abonnere på helt gratis naturligvis. Meld dig til her.

tirsdag den 7. februar 2012

Internet og sikkerhed - børn og unge - nyt materiale

Læs: ÅRSRAPPORT 2010-2011: BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER OG TRIVSEL

Og: Ny rapport fra unik europæisk undersøgelse
"Engager jer, og lad være med at begrænse for at beskytte børn online - det er budskabet i en ny rapport fra forskernetværket EU Kids Online.": fortæller Medierådet i deres nyhedsbrev, som du selv kan abonnere på.

Se Medierådets materiale om internet.
Og så er det faktisk Sikkerinternetdag i dag den 7.februar - tjek hjemmesiden

mandag den 30. januar 2012

Kunstoplevelser på Ipad for udviklingshæmmede

Læs om et kunstprojekt, hvor udviklingshæmmede selv har været med til at udvikle et Ipad-projekt, hvor man kan manipulere videre på de malerier man ser på museet - og ovenikøbet selv komme med på billedet. Formålet er at skabe engagerende kunstoplevelser.

Ribekunstmuseum og Digitales projekt BeArt.